19 Haziran 2013 Çarşamba

İZMİR ÇIKIŞLI SAKIZ ADASI TURU/TURLARI

GÜNEY SAKIZ TURU 
                                                          ( ARMOLİA – PİRGİ – MESTA )
Saat 09:00’da pasaport ve check – in işlemlerimiz için Ulusoy Çeşme Limanında buluşuyoruz. 09:30’da hareket eden feribotumuzla yaklaşık 40 dakikalık keyifli bir deniz yolculuğundan sonra Sakız Adası’na varıyoruz. Pasaport işlemlerinin bitiminde limanda bizi bekleyen otobüsümüze geçiyor ve turumuza başlıyoruz.
Sakız Adası şehir merkezinden başladığımız turumuzda, adanın güneyindeki 14’ncü yüzyıldan kalma ve Ceneviz ailelerinin de bulunduğu aristokrat kesimin yerleşim yeri olan ve içerisinde narenciye bahçeleri bulunan konakları görerek Mastihahoria’ya (damla sakızı köyleri) varıyoruz. Bu köyler damla sakız üretiminin yapıldığı orta çağdan kalma köylerdir. İlk durağımız Armolia köyü. Köyde seramik yapımı oldukça yaygındır ve ada ile özdeşleşmiş seramikten hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz birçok atölye bulunmaktadır. Buradan sonraki durağımız, adanın en büyük ortaçağ köyü olan ve aynı zamanda mimarlık açısından en ilginç örneklerin olduğu Pyrgi Köyü. Yol boyunca ilerlerken sakız ağacını inceleme fırsatını da değerlendirebilirsiniz. Pyrgi, "travaka" denilen piramit şekilli çatıları ve "Ksista" denilen cephe süslemeli evleri ile ilgi çekicidir. Bu süslemeler, siyah ve beyazın başkalaşmasıyla yapılan bir cephe sıvama tekniğidir. Köyün sokaklarında yürüyüş yaparken, önemli tarihi anıtlarından Bizans dönemine ait Kutsal Havarilere adanmış Agion Apostolon Kilisesi gezebilirsiniz. Köyün meydanında bulunan kahvehanelerde ve kafeteryalarda kısa bir  moladan sonra adanın en turistik köyü olan ve labirent gibi sokaklarıyla  ünlü Mesta’ya varıyoruz. Köyün dar sokaklarında dolaşarak Taksiarhon kilisesini görüyoruz. Buradan tekrar yola çıkıp Mesta’nın sahili olan Mesta Limanına geliyoruz ve sahilde öğle yemeğimizi aldıktan sonra merkeze dönmek üzere otobüslerimize geçiyoruz.
Sakız Adası şehir merkezine dönerken Emporio kıyı yerleşimini ziyaret edebiliriz. Mavra Volia denilen plajı, denize koyu bir renk veren siyah çakıl taşları nedeniyle eşsizdir. Denize doğru baktığımızda, solda şuan pasif olan Psaronas yanardağının patlaması sonucu volkanik lavlardan oluşmuş çakılla kaplı Emporios plajını görebilirsiniz. Çeşme’ye dönecek misafirlerimizi geri dönüş için Sakız limanına diğer misafirlerimizi de kalacakları otellerine bırakarak turumuzu sonlandırıyoruz.



KUZEY SAKIZ TURU 
                                                      ( VRONDATOS - KARDAMYLA – LAGADA )
Saat 09:00 da pasaport ve check-in işlemlerimiz için Ulusoy Çeşme Limanında buluşuyoruz. 09: 30 da hareket eden feribotumuzla yaklaşık 40 dakikalık keyifli bir deniz yolculuğundan sonra Sakız Adası na varıyoruz. Pasaport işlemlerinin bitiminde limanda bizi bekleyen otobüsümüze geçiyor ve turumuza başlıyoruz. Vrondatos sahil şeridi boyunca kuzeye doğru ilerlerken, adanın modern mimarisinin güzel örneklerini oluşturan evlerini görebilirsiniz. İlk durağımız Daskalopetra yani Öğretmen taşı. Antik çağlardan beri varlığını sürdüren doğal bir kayalık olan bu yerde Homeros un etrafına toplanmış öğrencilerine dersler verdiğine inanılır.

Daha sonra Kardamyla ya doğru yola çıkıyoruz. Yunanistan ın önde gelen denizcilerinin büyük bir kısmını bu köyden geldiği bilinmektedir. Kardamyla nın sembolü olan Kardamyla denizci heykeli köyün limanı olan Marmaro dadır. Marmaro da kısa bir kahve molasından sonra öğle yemeğimizi alacağımız Lagada ya gitmek üzere toplanıyoruz.

Lagada adanın en güzel koylarından birinde yeni yeni kurulan bir balıkçı köyüdür. Köyün adı, zeytin ağaçlarıyla dolu küçük bir ova ile deniz kıyısına doğru açılır geniş bir vadi arasında kurulmuş olmasından geliyor. Deniz kıyısı boyunca taze balık, deniz mahsulleri ve yerel lezzetler sunan birçok geleneksel tavernalar var. Yemeğimizi aldıktan sonra Çeşme ye dönecek misafirlerimizi geri dönüş için Sakız limanına, diğer misafirlerimizi de kalacakları otellerine bırakarak turumuzu sonlandırıyoruz.

MERKEZ VE BATI SAKIZ TURU
                                   ( SAKIZ KALESİ-VUNAKİ MEYDANI-KARIES-NEA MONI-ANAVATOS-AVGONIMA )

Saat 09:00 da pasaport ve check-in işlemlerimiz için Ulusoy Çeşme Limanında buluşuyoruz. 09: 30 da hareket eden feribotumuzla yaklaşık 40 dakikalık keyifli bir deniz yolculuğundan sonra Sakız Adası na varıyoruz. Pasaport işlemlerinin bitiminde limanda bizi bekleyen otobüsümüze geçiyor ve adanın merkezinde yapacağımız turumuza Sakız Kalesi nden başlıyoruz. Ceneviz, Venedik ve Osmanlı dönemi izlerini taşıyan kaleyi rehberimiz eşliğinde geziyoruz. Vunaki Meydanı ( Platia Plastira ) ve Dimotikos Kipos da (Halk Bahçesi) gezintiye çıkıyor ve Sakız ın halk kahramanlarının heykel ve büstlerini görüyoruz. Vunaki Meydanı nın yakınında bulunan Sakız ın Osmanlı yapılarından olan Melek Paşa Çeşmesi ni, Hamidiye Çeşmesi ni ve Mecidiye Camisi ni ziyaret ettikten sonra Sakız şehir merkezinden batıya doğru yolculuğumuza başlıyoruz. Yaklaşık 6 km sonra, kaynak suları, iklim ve güzel bir görünümü ile ünlü Karies e geçiyoruz. Kısa bir köy turundan sonraki durağımız, Nea Moni Manastırı. Sahip olduğu freskler ile Bizans sanatının en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. 11. yüzyılda kurulmuş olan manastır UNESCO nun Dünya Kültür Mirasları arasında yer almaktadır. Günümüzde de dini işlevini sürdüren Manastır hakkında bilgi aldıktan sonra bir sonraki durağımız olan Anavatos a doğru yola çıkıyoruz. Sakız Adası şehir merkezine 16 km uzaklıkta olan ve Ege denizinin hayalet şehri olarak kabul edilen ortaçağ köyüdür. Köy, kayalık bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Doğal yapısı ile başlangıçta korsanlık döneminde batı kıyıları kontrol etmek için savunma nedenleriyle inşa edildiği düşünülmektedir. 1822 de boşaltılan köy Mardin evleri ne benzetilmektedir.

Anavatos tan sonra küçük taş evleri ve köy meydanındaki kilisesiyle bir ortaçağ köyü olan Avgonima yla turumuza devam ediyoruz. Öğle yemeğini geleneksel bir restoranda aldıktan sonra Çeşme ye dönecek misafirlerimizi geri dönüş için Sakız limanına diğer misafirlerimizi de kalacakları otellerine bırakarak turumuzu sonlandırıyoruz.

 YUNAN ADALARINA VİZESİZ SEYAHAT HAKKINDA
                                               Öncelikle belirtmemiz gerekir ki Adalara Vizesiz seyahat maalesef mümkün değil.
 Yeni Uygulamayla ancak Adalarda ( Midilli – Sakız – Samos – Kos – Rodos ve Meis ) vize alabilme imkanı sağlanmaktadır.
Pasaportunda Schengen vizesi olmayıp, Adalara Gitmek isteyen Türk vatandaşları için gerekenler;

1-    En az 3 ay geçerliliği olan, 2 sayfası boş olan ve üzerinde K.K.T.C.  giriş damgası olmayan bir pasaport.
       2-  Schengen Vize Başvuru Formu doldurularak fotoğraf ve pasaport fotokopileri ile birlikte seyehatten 36 saat önce acentamıza başvurmak.
       3-    Kesin seyahat tarihleri belirtilmiş feribot bileti ( Open olmayacak ) ve ücreti ödenmiş, giriş ve çıkış tarihleri belli otel rezervasyon konfirmesi. ( Acentamızdan temin edilebilir ) Günübirlik gidişlerde otel rezervasyonu aranmayacaktır.
       4-    Aileleriyle seyahat edecek 12 yaşa kadar olan çocuklardan herhangi bir vize ücreti alınmayacaktır. 
       (Yunanistan Kapı vize ücreti kişi başı : 50.-€ dur. (35.-€ Sakız Adası Gümrüğüne girişte ödenecek, 15.-€ Acente vize takip ücreti, acentamıza ödenecektir.))
       5-    Giden yetişkin kişiler yanlarında 5 güne kadar minimum 300 Euro, sonraki her gün için ise 50 Euro bulundurmalıdır. (Limiti belirtilmiş bir Kredi kartı da olabilir.) Schengen Vize Başvuru Formu
  ÖNEMLİ BİLGİLER

                  -      En az seyahatten 36 saat önce tüm bu evrakların acentamıza teslim edilmesi gerekmektedir. Bizde vizenizin siz gitmeden hazır olması için evraklarınızı önceden Adaya      gönderip onayını alacağız. Sizler de seyahat günü Sakız limanında fazla beklemeden vizenizi alabileceksiniz.  
-       Vize 15 gün içinde olmak kaydıyla iki girişli olacak ve bilet ve otel rezervasyonunuzun belirtildiği günler için geçerli olacaktır. Vize süresini geçirirseniz 600 Euro cezası vardır.

Belli bir tarih için tüm bu işlemleri yapan kişilerin mutlaka adaya gitmeleri gerekmektedir. Eğer bir şekilde gidemezler ise başka güne erteleme ya da iade almaları mümkün değildir. Tekrar vize başvurusunda bulunsalar bile uzun süre bekleyebilirler

SUNRISE LINES   F/B SAN NICOLAS
ÇEŞME – SAKIZ ADASI ( CHIOS ) FERİBOT SEFERLERİ
 2013  YAZ SEZONU PROGRAMI ( 01 HAZİRAN - 30 HAZİRAN ) 
     GÜNLER         
SAKIZ HAREKET
  ÇEŞME      VARIŞ   
ÇEŞME HAREKET
SAKIZ    VARIŞ  
  Pazartesi                 
08:30
09:10
18:00
18:40
  Salı             
08:30
09:10
18:00
18:40
  Çarşamba
08:30
09:10
09:30
10:10
  Çarşamba
17:00
17:40
18:00
 18:40
  Perşembe
08:30
09:10
18:00
18:40
  Cuma
08:30
09:10
18:00
18:40
  Cumartesi
08:30
09:10
09:30
10:10
  Cumartesi
17:00
17:40
18:00
18:40
  Pazar
          08:30
            09:10
           09:30
         10:10
  Pazar
          17:00
            17:40
           18:00
         18:40

NOT: Feribot Seferleri; Hava şartları, Feribot arızası, Grev vs. gibi şartlar yüzünden değiştirilebilir ya da iptal olabilir. Kesin rezervasyon ve bilgi için lütfen acentamızla irtibata geçiniz.. 

SUNRISE LINES   F/B SAN NICOLAS
                  ÇEŞME – SAKIZ ADASI ( CHIOS ) 2013           FERİBOT FİYAT LİSTESİ
Kişibaşı Tek Yön : 20.-€ ( 50.-TL )
Kişibaşı Gidiş Dönüş : 25.-€ ( 63.-TL )
ARAÇ KATEGORİSİ               
         TEK GİDİŞ   
GİDİŞ DÖNÜŞ  
Araba ( 4,25 metreye kadar)
60.-€
110.-€
Araba ( 4,25’ten büyük )
70.-€
120.-€
Minibüs – Karavan ( 5mt. Kadar )
90.-€
140.-€
Minibüs – Karavan ( 5mt. Fazla )
110.-€
160.-€
Motor ( 250 cc’den büyük )
30.-€
50.-€
Motorsiklet
25.-€
40.-€
Otobüs ( 12 mt. fazla )
230.-€
250.-€
Bisiklet
Ücretsiz
Ücretsiz
 0 – 6 yaş çocuk ÜCRETSİZ, 7 – 12 yaş arası % 50 indirimlidir.